Mina böcker http://www.azar.se Mina publicerade böcker

          
          Älskar du någon annan? • Atlas bokförlag, 2002
  ISBN: 9189044002

  Atlas bokförlag, 2004, pocket
  ISBN: 91-7389-131-2

 • Har även utkommit som talbok på TPB, 2003
 • Älskar du någon annan vid bokmässan i Göteborg Utdrag ur boken

 • Läs recensioner om "Älskar du någon annan?"

 

Älskar du någon annan? , skriven av Azar Mahloujian, Atlas bokförlag, Sverige, Pocket format, 2004 Älskar du någon annan? , skriven av Azar Mahloujian, Atlas bokförlag, Sverige, 2002

Inledning

Baksidestext
Älskar du någon annan? är en roman om kärlek, flykt och besvikelse. Politiska motsättningar bildar fond till en berättelse om en människas utveckling, styrka och mod. "Älskar du någon annan?" är en fråga som kan ställas i såväl det förflutna som i nutiden, och i Iran lika väl som i Sverige. "Hon tryckte pannan mot fönsterglaset och skuggade för ögonen. Små ljusa punkter genom sprickorna i färgen talade om att det lyste i husen utanför fängelset också. Höga murar tillät henne inte att se bottenvåningarna, men om hon böjde huvudet och tittade underifrån genom sprickorna kunde hon se tecken på liv som pågick där. Folk måste ha kommit hem från jobbet. De satt kanske med sin familj i vardagsrummet och drack te, tittade på tv och pratade med vänner i telefon. Barn gjorde läxor och mammor förberedde middagsmat i köken. Hur kunde människor leva sina normala liv där omkring?" Azar Mahloujian är kulturjournalist och författare. Hennes debutbok de sönderrivna bilderna (Bonnier Alba 1995) blev mycket uppmärksammad och gavs även ut i serien En bok för alla.


Recensioner

"Kärlek under diktaturens tryck
Azar Mahloujians nya bok skildrar den politiska oppositionens tillvaro under en diktatur. Men den är lika mycket en vemodig kärlekshistoria." Läs hela recensionen här.

Björn Gunnarsson, GP
Läs recensionen

"Naiv flicka blir kämpande kvinna..."
"...Det är en stark berättelse som engagerar. I ena stunden irriteras man över Shamsis obeslutsamhet och benägenhet att falla till föga. I den andra imponeras man av oräddheten hos någon som har mycket att frukta. En spännande bild av hur det är att vara kvinna i Iran, men också av hur det är att börja om på nytt i Sverige..."

Anna Eriksson, TCO-Tidningen nr 16-2002


"Flykt och kärlek
...Älskar du någon annan? är en mycket tänkvärd bok som just genom författarens sakliga sätt att berätta väcker känslor hos läsaren. Författaren har också tillfört boken ett kvinnoperspektiv som är ovanligt. En fängslande och mångsidig roman som skapar förståelse för hur det känns att leva under politiskt förtryck och också för vad det innebär att vara flykting i ett främmande land."

Anna Gummerus Löf, Dala-Demokraten, 31 okt 2002
Läs recensionen


"Givande möte mellan då och nu
... Mahloujians tekniska grepp att växla mellan nutid och dåtid fungerar mycket bra. Hon byter från nuets tystnad och förvirring till det levande och vitala i det förflutna, till de ungas möte i den revolutionära kampen och förälskelsen över klassgränserna.
...Boken slutar i ett existentiellt ingemansland. Shamsi och Naders möte i Sverige får mig att tänka på de älskandes möte i Orwells 1984.
.... I böcker som beskriver invandrarkvinnornas liv i hemlandet och Sverige finns det ofta ett emancipatoriskt perspektiv. Dock inte här. Shamsi representerar redan i Iran den västerländska "moderniteten."

Maija Niittymäki, Nerikes Allehanda, 31okt 2002


"Stark bok om kärlek och förtryck
Azar Mahloujian tillhör dem som kan berätta en historia och fängsla sin publik..."
/...Hennes senaste bok, Älskar du någon annan?, är en kärlekshistoria som interfolieras av den politiska utvecklingen i Iran, alltifrån Shahens tid och framåt. Författaren visar övertygande hur olika händelser griper in i varandra och synliggör den utsatthet som den unga kvinna hamnar i efter det att hennes man fängslats av politiska skäl...
Läs hela recensionen här

Kersti Bergold, Vestmanlands Läns Tidning, 21 nov 2002


"Motvikt till mediernas bild av kvinnor i Iran"
Skälen till att läsa skönlitteratur är förstås många. Men skulle jag i dag få frågan från någon som inte vanligtvis brukar läsa, så skulle jag kunna anföra Azar Mahloujians Älskar du någon annan? som ännu ett lysande exempel på vad den skrivna berättelsen kan åstadkomma.
Läs hela recensionen här

Annina Rabe, Svd, 9 jan 2003


"Frihet med förbehåll"
Ur Sydsvenskan .se 11 december 2002
".../Exilen i det samtida Stockholm ligger som en grå underton i den mer fartfyllda berättelse om kärlek och besvikelse som tar form i återblickarna. Till bokens förtjänster hör Mahloujians nyktra och osentimentala grepp.
Trots alla svårigheter och umbäranden blir Shamsi aldrig något offer. Hon tar bara sitt liv i egna händer och det har alltid ett pris. Efter skilsmässan är hon visserligen fri, men är hon lycklig? Hon lämnade hustrurollen och sitt hemland men blev livet i det nya landet bättre? Hur fri är man egentligen att välja sin väg?

Henriett Zorn, Sydsvenska Dagbladet, 12-12-02


"Öppnar konstens bur. Azar Mahloujian har skrivit en stark roman om kärlek och flykt."
".../ Men först och främst är den förstås en kärleksroman - eller skulle man kanske snarare säga, en studie i kärlekens omöjlighet under hårt politiskt tryck. Mahloujian visar hur egenvärdet i den intima relationen mellan två individer gång på gång måste förnekas..."

Dan Jönsson Dagens Nyheter 18 dec 2002Recensioner

 1. Kärlek under diktaturens tryck
  Björn Gunnarsson, Göteborgs Posten, 2002-10-23

  Läs mer

  Motvikt till mediernas bild av kvinnor i Iran
  Annina Rabe, Svenska Dagbladet, Januari 09, 2003

  Läs mer

  Flykt och Kärlek
  Anna Gummerus Löf , Dala-Demokraten, 31 okt 2002

  Läs mer

  Givande möte mellan då och nu
  Maija Niittymäki, Nerikes Allehanda 2002-10-31

  Läs mer

  En vemodig historia om kärlek och flyktingskap
  Eva Järup, Sesam 31 juli 2002

  Läs mer

  Frihet med förbehåll
  Henriette Zorn, Sydsvenska Dagbladet, 2002-12-12

  Läs mer

  Öppnar konstens bur
  Dan Jönsson, Dagens Nyheter 18 december 2002

  Läs mer

  Stark bok om kärlek och förtyrck
  Kersti Bergold, Vestmanlands Läns Tidning, 2002-11-21

  Läs mer

 2. Fina recentioner för Azar
  Arena, 2002-11-23
  Läs mer

 

 

Copyright © Azar Mahloujian 2006                     E-post: azar_mahloujian@yahoo.se                      Tel: 073- 629 49 72