Mina böcker http://www.azar.se Mina publicerade böcker

 

 

  Tillbaka till Iran

  • Atlas, utgiven i september 2004
   ISBN: 91-7389-154-1

 

Tillbaka till Iran är min tredje bok på svenska.

... Azar besöker familj och vänner i Teheran, Esfahan, Babol. Hon är en skarp iakttagare och berättar med humor och värme om det stillsamma uppror hon ser, vardagsmotståndet som växer allt starkare, och sakta urholkar de religiösa ledarnas maktställning. "Tillbaka till Iran" är ett självbiografisk resereportage och Azar Mahloujians tredje bok på svenska ...

Boken Tillbaka till Iran finns i bokhandeln sedan september 2004 och även kan beställas via Internet nu.
 Tillbaka till Iran, Azar Mahloujian, ATLAS bokförlag, Sverige, September 2004, ISBN: 91-7389-154-1

Recensioner

 

"... Genom att beskriva den privata världen och samtidigt det omgivande samhället korrigerar och fördjupar Azar Mahloujian bilden av ett Iran som hos oss är så klichéartad. Med galghumor skildras kvinnors kringgärdade tillvaro och de befängda förbud som begränsar deras rörelsefrihet. Lika uppfriskande är att läsa om motståndet i det lilla som kan handla om bara att måla naglarna röda, låta håret sticka fram ur sjalen eller bära kappor i klara färger ..."

Monika Tunbäck-Hanson, GP
Läs recensionen

 

"... Det Iran hon möter har förändrat sig på en rad sätt under hennes frånvaro. Tiden har inte stått stilla, även om det ibland kan framstå så, och den traditionella tolkningen av islam är inte allenarådande. Det moderna samhället har gjort sitt intåg på många områden. En ny generation har växt upp, och gjort sitt inträde i det iranska samhällslivet. Och överallt finns det ett vardagsmotstånd i det lilla, som inte sällan överraskar Azar ..."

Klas Rönnbäck, Dagensbok.com
Läs recensionen

 

"... Det var 1982. I Sverige har hon levt i en utvandrarkultur som i hög grad dikterat hennes uppfattning om hemlandet. En sträng och fördömande syn som avfärdat allt som hade med Iran att göra. Ändå ville hon åka tillbaka för att stilla sin längtan och med egna ögon se vad som skett ..."

Eva Dandanelle, Smålandsposten
Läs recensionen

 

"... Men de iranska kvinnor tar för sig mer och mer. Med hjälp av bland annat Internet ekämpas censuren. Genom detta medium kan de fritt och utan censur uttrycka sig om tabubelagda som kärlek, ..."

Mellan tradition och modernitet
Göran Åberg, Jönköpings-posten,
Läs recensionen
"... Oroad, eftersom hon vet att den kvinna som undersöker hennes pass kommer att förstå att resan ut inte skedde på rätt sätt, oroad över att inte heller denna gång få träffa mor, släktingar, vänner..."

Bengt Söderhäll, Gefle Dagblad
Läs recensionen


"... Tillbaka till Iran visar en annan bild av Iran, och framför allt iranska kvinnor, än vad människor i västvärlden är vana att se. Under slöjan döljer sig en kvinna som är på väg att ta för sig. Som kommer att skapa en förändring. Samtidigt som Tillbaka till Iran visar en bild av hur landet ser ut idag ger det en nyttig historielektion. När Mahloujian återvänder berättar hon inte bara om dagens Iran utan även hur landet såg ut när hon lämnade det. ... "

Therece Gustafson, Borås Tidning, 2004-09-27
Läs recensionen

 

 

"... TILL SLUT tog hon sin längtan på allvar, satte sig över sin rädsla och åkte tillbaka till Iran. "Tillbaka till Iran" heter också boken Azar Mahloujian skrivit om resan dit ..."

Eva Dandanelle, Östgöta Correspondenten , 2004-10-11
Läs recensionen

 

"... Azar Mahloujian har ännu en gång på vacker och tydlig prosa lyckats gestalta den problematik som integrationspolitikerna dunkar pannan blodig över. Hon är en viktig röst; inte minst för alla oss som aldrig behövt fly från vårt hemland. Läs henne..."

ANNINA RABE, Svenska Dagbladet , 2004-12-01
Läs recensionen

 

"... Upplevelsen känns i den välskriva, spänstiga texten. Nu knyter hon ihop sin svenska och sin iranska identitet och det finns ingen tveksamhet i hennes litterära stämma ..."

Maija Niittimäki , NerikesAllehanda , 2004-12-15
Läs recensionen

 

"... Och det är om Mahloujians tillbakafärd som prosaboken Tillbaka till Iran handlar. Om den exillevandes längtor och våndor. Om utanförskap i det nya hemlandet Sverige, liksom om det (iranska) exilgetto som skapats i och genom detta utanförskap. Men framför allt diskuterar Mahloujian den exillevandes spöklika bild av det gamla hemlandet. För vad händer i en människa när hon återvänder och finner ett annat - men ändå samma - land? När nitton år har förflutit. Och minnets land visar sig vara ett land som både är och inte är. Den sårigt nostalgiska exilbilden måste arbetas om. Modifieras, moderniseras ..."

Hanna Hallgren, Aftonbladet , 2004-12-22
Läs recensionen

 

"... Ständigt detta Iran. Jag vet inte om det är att jag blivit mer uppmärksam, men jag tycker mig stöta på landet allt oftare i media. De visar iransk film på TV. De backpackers som känner sig utträngda av charterturisterna från Indien och Thailand börjar söka sig mot Teheran. Det finns en påtaglig nyfikenhet kring landet.
På ett mycket lämpligt sätt har det då kommit en välskriven, personligt färgad reportagebok från Iran. Författaren, Azar Mahloujian, har inte varit i sitt hemland sedan hon tvingades på flykt för 19 år sedan, men tar nu det avgörande beslutet att resa tillbaka för att träffa släkt och vänner och återse sin ungdoms platser. Med sig har hon mycket av den exilkultur som hon utvecklat i sitt nya hemland Sverige – något av ett fördömande och ett avfärdande av allt som har med Iran att göra. ..."

Daniel Brandell, Internationalen  , 2004-12-22
Läs recensionen

 

 

"... Azars blick på Iran är en exiliraniers blick, den präglas av en utomståendes perspektiv samtidigt som den på ett sätt ser landet inifrån ..."

Marit Östberg, Kristianstadsbladet , 2005-01-10
Läs recensionen

 

 

 

Rrecensioner

 1. Förändringarnas Iran
  Monika Tunbäck-Hanson, Göteborgs-Posten, 2004-09-15
  Tidningen eller Nätversion

 2. Åter från exilen
  Klas Rönnbäck, dagensbok.com, 2004-09-04
  Läs mer

 3. Känslan av främlingskap, både hemma och borta
  Eva Dandanelle, Smålandsposten, 2004-09-15
  Läs mer

 4. Mellan tradition och modernitet
  Göran Åberg, Jönköpings-posten, 2004-09-15

  Läs mer

 5. Omöjlig resa
  Bengt Söderhäll, Gefle Dagblad, 2004-09-16
  Läs mer


 6. Mahloujian om Iran - då och nu
  Therece Gustafson, Borås Tidning, 2004-09-27
  Läs mer

 7. Ett vittnesmål med dubbelt perspektiv
  Eva Dandanelle, Östgöta Correspondenten , 2004-10-11
  Läs mer

 8. Till mullornas Iran för att läka exilens sår
  ANNINA RABE, Svenska Dagbladet , 2004-12-01
  Läs mer

 9. Ödmjuk skildring av iransk och svensk identitet
  Maija Niittimäki , NerikesAllehanda , 2004-12-15
  Läs mer

 10. Till Iran för att läka
  Hanna Hallgren, Aftonbladet , 2004-12-22
  Läs mer

 11. Högaktuellt reportage – och vacker skildring av kvinnornas motstånd
  Daniel Brandell, Internationalen , 2004-12-22
  Läs mer


 12. Tillbaka till Iran
  Marit Östberg, Kristianstadsbladet , 2005-01-10
  Läs mer

 

  

Copyright © Azar Mahloujian 2006                     E-post: azar_mahloujian@yahoo.se                      Tel: 073- 629 49 72